Výroba mýdla

Chtěli jste si někdy vyrobit mýdlo, ale nevíte jak začít? Tenhle návod by vám do začátku mohl pomoci.
Mýdlo můžeme vyrábět buď za studena, nebo za tepla - dnes si řekneme, co všechno budeme potřebovat (od pomůcek, surovin až k přísadám) pro výrobu mýdla za studena. Je pravda, že ze začátku výroba mýdla není zrovna nejlevnější, ale na druhou stranu je to báječný koníček a plno lidí tomu nakonec úplně propadne:-). Jedna z hlavních vlastností domácího mýdla je, že je velmi prospěšné pro naší pokožku. Správné ingredience vám mohou pomoci s problémy jako je akné, ekzém a všechno co je mezi tím. Existuje mnoho způsobů, jak pro začátek ušetřit na surovinách - místo formy můžete použít třeba krabici od bot nebo karton od mléka, také vám budou stačit některé pomůcky, které máte každý v kuchyni. Ale nejdůležitější ještě než začnete je, udělat si o výrobě mýdla pořádný průzkum. 

Na internetu najdete nepřeberné množství návodů, informací a různých blogů, které se výrobě mýdel věnují a i když vám zde píši tento svůj návod, stejně si průzkum udělejte. Třeba tím zabráníte, aby se vám první várka pokazila, nebo najdete lepší návod:-). A hlavně, na těch výpravách narazíte na spoustu receptů a fíglů, různých diskuzí a možná najdete i tipy na finančně dostupnější suroviny.
Určitě musíte vědět, že k výrobě mýdla za studena potřebujete NAOH (louh) bez něj a bez olejů mýdlo nevyrobíte. Zkombinováním těchto dvou složek (je to chemická reakce zásad a kyselin) vznikne sůl s glycerinem. Říká se tomu zmýdelnění. Nemusíte se bát, jakmile proběhne zmýdelnění louh v mýdle nezůstane - kompletně zreaguje s oleji. Jediný způsob, jak se louhu vyhnout, jsou mýdlové hmoty. Možná by pro někoho z vás bylo lepší vyzkoušet si své mýdlo nejdříve z této hmoty, tu vlastně jen rozehřejete ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, přidáte bylinky, barvy pěstící oleje a nalijete do formiček. Můžete hned použít a uvidíte, jestli by vás výroba mýdla mohla bavit.
Já mám do dneška z louhu respekt, ale to je dobře protože aspoň nepřestávám být opatrná. Ale nebojte, není to tak děsivé, jak se všude píše a jak to vypadá. Když vařím mýdlo, dávám si pozor, aby se mi v kuchyni nemotali kočky nebo pes. Každou chvíli se mi motají pod nohama a nerada bych jim nebo sobě ublížila. Totéž platí u vás, co máte malé děti. Dbejte na to, aby se vám děti nemotaly pod nohama - víte samy, co louh dělá při čištění odpadů, totéž udělá s vaší kůží!
Takže co budeme potřebovat:
• Rukavice si koupíte v drogerii (pár kaček) a jsou lepší ty delší pevnější, brýle - já používám dioptrické (mám takové větší, ve kterých vypadám jak sova) a tričko nejlépe s dlouhými rukávy nebo zástěru (doma určitě něco najdete)
• Louh - dá koupit v drogerii pod názvem Hydroxid sodný, já si ho objednávám spolu se solí v kutilově
• Tuky - na začátek si asi vyberte mýdlo, kde můžete použít oleje, co se dají koupit v supermarketu. Hlavní tukové složky jsou tekuté oleje (např. olivový) a pevné oleje (např. kokosový, palmový, sádlo)
• Destilovaná voda - koupíte v drogerii
• Budete potřebovat váhu. Stačí kuchyňská, ale měla by být digitální - přece jen je to chemický proces a na přesnosti záleží
• Jako další pomůcku k výrobě potřebujete tyčový mixér. Dříve ho sice nepotřebovali, ale to byste museli mýdlo míchat i hodinu, zatímco tyčovým mixérem pár minut. Měl by být silnější, aby se nepřehříval a něco vydržel
• Dále potřebujeme teploměr - kuchyňský (takový co ho třeba používáte na maso)
• Nádobu, ve které budeme mýdlo míchat- může to být hrnec z nerezu (ne hliník), může to být plastová nádoba, která snese vyšší teploty. Já používám plastový kyblík
• Skleněnou nebo nerezovou nádobu na míchání louhu a také samostatnou odměrku na vážení louhu. Já používám starý nerezový kastrůlek a louh odvažuji v zavařovací sklenici, obě věci mám spolu s louhem schované, aby se k nim nikdo nedostal
• Pár odměrek - na barvení a různé míchání mýdel (používám kelímky od jogurtů nebo rajčat)
• Lžíci na nabírání másel a plastové nebo silikonové stěrky na míchání a vylévání mýdla do formy, někdy špejle, nůž - to už podle toho, jak chcete zdobené mýdlo, ale většinou jsou to nástroje, které najdete v kuchyni v šuplíku
• Pečící papír, potravinovou folii nebo může být i pytel do koše na vystlání formy - kromě silikonové formy si všechny formy vystýlejte, jinak se vám mýdlo přilepí a dřevěnou formu louh zbytečně ničí
• Formu na mýdlo - než si nějakou pořídíte, stačí cokoliv, co najdete doma - krabici od bot, silikonovou formu na biskupský chlebíček, starý šuplík, dokonce jsem viděla i krabici od mléka (já používám dřevěnou formu, ale o tom zase jindy)
• Staré ručníky nebo deka na zabalení formy s mýdle

Takže tohle byste měli mít, pokud se do výroby mýdla chcete pustit.
Jako první doporučuji, abyste si našli jednoduchý a vyzkoušený recept. Až budete mít trochu praxe a zkušeností, můžete si recepty sami vymýšlet. Budete znát vlastnosti tuků, např. že olivový olej dělá hydratační mýdlo, kokosový nadýchanou pěnu (u něj pozor ve větším množství vysušuje), palmový zase určuje tvrdost mýdla, atd. Každý olej má svou vlastní saponizační hodnotu SAP, je to hodnota která určuje kolik louhu je potřeba v mýdlovém receptu p

oužít, aby došlo ke zmýdelnění tak, že nám vznikne mýdlo. Než začnete s vlastními recepty, doporučuji si pořídit tuhle knihu.
Jak udělat mýdlo za studena.
Zde je postup krok za krokem na to, jak udělat mýdlo za studena. Mějte na paměti, že tyto kroky jsou pouze základ a můžou se lišit podle použitých receptů.
1. Začněte tím, že si připravíte svou mýdlovou formu tak, abyste do ní mohli rovnou nalít mýdlo. To znamená, že do ní vložíte papír, krásně vyhladíte (aby pak mýdlo nemělo varhánky), přeložíte přes okraj formy a lepenkou při

lepíte z vnější strany ke stěně. Připravte si i kousek kartonu na přikrytí formy kvůli izolaci, aby neunikalo teplo a mohla proběhnout gelová fáze.

2. Do nádoby ve které budete připravovat louh, si odvažte destilovanou vodu. Nádoba nesmí být z hliníku, může být z tvrdého plastu nebo skla, ale musí snést vysokou teplotu!
3. Navlékněte si rukavice, vezměte brýle a pomocí digitální váhy navažte louh.
Nyní, v dobře větrané místnosti pomalu nasypte louh do nádoby s destilovanou vodou. NIKDY NE NAOPAK, VŽDYCKY LOUH DO VODY. Voda může být studená, stačí pokojová teplota, ale nesmí být horká! Důkladně opatrně promíchejte, aby se louh rozpustil. Dejte vychladnout. Můžete, pokud máte možnost nechat chladnout venku, ale ujistěte se, že tam nejsou děti nebo zvířata, aby nedošlo k úrazu. Abyste nedýchali výpary, můžete dát louh i pod digestoř. Je také důležité si uvědomit, že louh s vodou je velice horký a může způsobit poleptání. Pokud jste se louhem s vodou potřísnili, důkladně opláchněte postižené místo studenou vodou a postříkejte nebo potřete octem. Pak použijte ocet k vyčištění skvrn na pevných plochách.
4. Zatímco se louh chladí, navážíme si postupně na digitální váze oleje, másla a vosky a všechny další složky, které potřebujeme. Po zvážení dejte pevné tuky a másla do hrnce a rozehřejte na sporáku na mírném ohni nebo v jiné nádobě ve vodní lázni. Jakmile jsou tuky skoro rozpuštěné, sundejte z ohně a počkejte, dokud se nerozpustí úplně. Vmíchejte oleje a nechte vychladnout.
5. Jakmile oleje a louh vychladnou na stejnou teplotu mezi 30°C - 40°C, jste připraveni míchat mýdlo! Mě nejvíc vyhovuje teplota kolem 37°C.
6. Vlijte opatrně louh do oleje, nastavte tyčový mixér na nejnižší stupeň a začněte míchat. Míchejte tak, aby se vám promíchaly a spojily všechny složky. Můžete zvýšit stupeň a pokračujte v míchání, dokud se vám neudělá stopa (to je když začne mýdlo houstnout a nechává za sebou čáru).
Pokud byste nedosáhli stopy do 15 minut, můžete si asi 15 minut odpočinout a potom pokračovat v míchání. Některé oleje dělají stopu rychle, některé pomalu.
7. Pokud pro vaše mýdlo použijete další přísady, jako jsou vůně, bylinky nebo barviva, přidejte je do svého mýdla, jakmile dosáhnete lehké stopy. Lehká stopa jen stěží zanechá stopu při spuštění mixéru, zatímco těžší stopa je mnohem silnější a vypadá trochu jako pudink nebo kaše.
Po přidání těchto dalších složek je důležité, abyste je znovu mixérem rovnoměrně vmíchaly do mýdla.
Tip: Při výběru vonných nebo esenciálních olejů do vašeho mýdlového receptu mějte na paměti, že některé vonné látky a éterické oleje můžou urychlit stopu.
Jakmile jsou všechny přísady důkladně začleněny do mýdla, můžete lít do formy!
8. Pomalu nalijte mýdlo do připravené formy. Můžete použít stěrku, abyste dostali všechno mýdlo z nádoby. Jakmile je mýdlo ve formě, můžete s ním několikrát lehce bouchnout o pult, aby se odstranily vzduchové bubliny.
Formu přikryjte ustřiženým kartonem a zabalte do ručníku nebo deky, aby mohlo projít gelovou fází. Tato fáze trvá 24 hodin.
Po 24 hodinách je mýdlo připravené ke krájení
9. Vyndejte mýdlo z formy, a dokud je měkké nakrájejte ho na kostky nebo pruhy, prostě tvary, které chcete, aby mýdlo mělo. Pokud by se vám zdálo, že je mýdlo ještě moc měkké a uprostřed má tmavší gelovou strukturu, zabalte ho a nechte ho ještě den odpočívat.

Po nakrájení umístěte svá mýdla na bezpečné, suché místo a nechte 4-6 týdnů schnout. Obvykle trvá toto období 4-6 týdnů. Buď mýdla podložte pečícím papírem, nebo dejte na rošt. Mě se osvědčilo dát na pečící plech papír a rozprostřít špejle. Mýdla se nelepí na papír a proudí pod nimi vzduch
Neuspěchejte dobu sušení, správně vytvrzené mýdlo vydrží déle, je jemnější na kůži a dělá lepší pěnu.
Tak a teď víte co takové vaření mýdla obnáší a pokud se do toho pustíte, dejte vědět jak se vám mýdlo povedlo.

© 2017 DIY projekty. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky