Kyselina stearová
Stearic Acid
Bod tání 70°C
Kyselina stearová je obsažena v přirozených tucích živočišných nebo rostlinných. Je to směs nasycených vyšších mastných kyselin, která obsahuje hlavně kys.stearovou a palmitovou. Jsou to bílé voskové krystaly nebo nažloutlý prášek. Prakticky nerozpustná ve vodě, rozpustná v 96% lihu
Používá jako emulgátor, má zahušťující, ztužující, zvláčňující, stabilizační a konzervační účinky.
V kosmetice se využívá jako účinný emulgátor, tj. spájí vodu a olej. Zahušťuje, ztužuje, zvláčňuje, stabilizuje kosmetické produkty, prodlužuje trvanlivost, zabraňuje oxidaci. Dodává tvrdost a stálý tvar mýdlům vyráběným za studena a svíčkám. Zahušťuje a zvláčňuje krémy.
Používá se k výrobě mýdel, tělových mlék a krémů, pleťových krémů, balzámů na rty, šamponů, svíček