Palmový olej

INCI: Elaeis Guineensis (Palm) O
bod tání 35 - 40 °C
Palmový olej je forma jedlého rostlinného oleje získaného z oplodí palem, nikoli ze semen. Ze semen se připravuje tzvpalmojádrový olej, který má jiné složení. Palmový olej z palmy olejné (Elaeis guinee
Palmový olej obsahuje velké množství vitamínu E, přírodních karotenů a nasycených mastných kyselin, které jsou podle některých autorů spojovány se vznikem aterosklerózy. Množství těchto kyselin je dokonce vyšší než ve vepřovém sádle. Hlavní složkou je kyselina laurová a kyselina palmitová. Palmový olej snáší vysoké teploty, nepřepaluje se a zachovává si své nutriční hodnoty, takže se v kuchyni užívá především na smažení. Patří k nejběžnějším rostlinným olejům. Výhodou je fakt, že tento olej pomalu oxiduje (vyšší trvanlivost v potravinách). Používá se jak při přípravě pokrmů, tak jako důležitá složka při výrobě biopaliva.
Přidává se ale i do mýdel či kosmetiky.
.
Pěstuje se na rozsáhlých plantážích, které vznikají vykácením (či vypálením) původního deštného pralesa. Dochází tak k nenávratným ztrátám biologické rozmanitosti a úbytku druhů
Vymírání zvěře a celých živočišných druhů je však důsledkem pěstování i jiných druhů olejnin, jako jsou např. řepka olejná či slunečnice. Jejich pěstování vyústilo v oblasti mírného pásu k vykácení původních smíšených lesů a jejich nahrazení zemědělskou půdou. Ve výsledku je tedy pěstování palmového oleje považován za jeden z nejcitlivějších způsobů získávání olejů z hlediska ochrany přírody. Každý uživatel má tedy možnost, vybrat si výrobce podporujícího ekologický způsob pěstování palem olejných.

Použití v kosmetice:
V kosmetice se používá na výrobu přírodních mýdel za studena, zajišťuje tvrdost mýdel a dělá stabilní pěnu.

© 2017 DIY projekty. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky