Výroba mýdla

Chtěli jste si někdy vyrobit mýdlo, ale
nevíte jak začít? Tenhle návod by vám do začátku mohl pomoci.
Mýdlo můžeme vyrábět buď za studena, nebo za tepla - dnes si řekneme, co
všechno budeme potřebovat (od pomůcek, surovin až k přísadám) pro výrobu mýdla
za studena. Je pravda, že ze začátku výroba mýdla není zrovna nejlevnější, ale
na druhou stranu je to báječný koníček a plno lidí tomu nakonec úplně
propadne:-). Jedna z hlavních vlastností domácího mýdla je, že je velmi
prospěšné pro naší pokožku. Správné ingredience vám mohou pomoci s problémy
jako je akné, ekzém a všechno co je mezi tím. Existuje mnoho způsobů, jak pro
začátek ušetřit na surovinách - místo formy můžete použít třeba
krabici od bot nebo karton od mléka, také vám budou stačit některé pomůcky,
které máte každý v kuchyni. Ale nejdůležitější ještě než začnete je, udělat si
o výrobě mýdla pořádný průzkum.
Na internetu najdete nepřeberné množství
návodů, informací a různých blogů, které se výrobě mýdel věnují a i když vám
zde píši tento návod, stejně si průzkum udělejte. Třeba tím zabráníte, aby
se vám první várka pokazila, nebo najdete lepší návod:-). A hlavně, na těch
výpravách narazíte na spoustu receptů a fíglů, různých diskuzí a možná najdete
i tipy na finančně dostupnější suroviny.
Určitě musíte vědět, že k výrobě mýdla za studena potřebujete NAOH (louh) bez
něj a bez olejů mýdlo nevyrobíte. Zkombinováním těchto dvou složek (je to
chemická reakce zásad a kyselin) vznikne sůl s glycerinem. Říká se tomu
zmýdelnění. Nemusíte se bát, jakmile proběhne zmýdelnění louh v mýdle nezůstane
- kompletně zreaguje s oleji. Jediný způsob, jak se louhu vyhnout, jsou mýdlové
hmoty. Možná by pro někoho z vás bylo lepší vyzkoušet si své mýdlo nejdříve z
této hmoty, tu vlastně jen rozehřejete ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě,
přidáte bylinky, barvy pěstící oleje a nalijete do formiček. Můžete hned použít
a uvidíte, jestli by vás výroba mýdla mohla bavit.
Já mám do dneška z louhu respekt, ale to je dobře protože aspoň nepřestávám být
opatrná. Ale nebojte, není to tak děsivé, jak se všude píše a jak to vypadá.
Když vařím mýdlo, dávám si pozor, aby se mi v kuchyni nemotali kočky nebo pes.
Každou chvíli se mi motají pod nohama a nerada bych jim nebo sobě ublížila.
Totéž platí u vás, co máte malé děti. Dbejte na to, aby se vám děti nemotaly
pod nohama - víte samy, co louh dělá při čištění odpadů, totéž udělá s vaší
kůží!
Takže co budeme potřebovat:
• Rukavice si koupíte v drogerii (pár kaček) a jsou lepší ty delší pevnější,
brýle - já používám dioptrické (mám takové větší, ve kterých vypadám jak sova)
a tričko nejlépe s dlouhými rukávy nebo zástěru (doma určitě něco najdete)
• Louh - dá koupit v drogerii pod názvem Hydroxid sodný, já si ho objednávám
spolu se solí v kutilově
• Tuky - na začátek si asi vyberte mýdlo, kde můžete použít oleje, co se dají
koupit v supermarketu. Hlavní tukové složky jsou tekuté oleje (např. olivový) a
pevné oleje (např. kokosový, palmový, sádlo)
• Destilovaná voda - koupíte v drogerii
• Budete potřebovat váhu. Stačí kuchyňská, ale měla by být digitální - přece
jen je to chemický proces a na přesnosti záleží
• Jako další pomůcku k výrobě potřebujete tyčový mixér. Dříve ho sice
nepotřebovali, ale to byste museli mýdlo míchat i hodinu, zatímco tyčovým
mixérem pár minut. Měl by být silnější, aby se nepřehříval a něco vydržel
• Dále potřebujeme teploměr - kuchyňský (takový co ho třeba používáte na maso)
• Nádobu, ve které budeme mýdlo míchat- může to být hrnec z nerezu (ne hliník),
může to být plastová nádoba, která snese vyšší teploty. Já používám plastový
kyblík
• Skleněnou nebo nerezovou nádobu na míchání louhu a také samostatnou odměrku
na vážení louhu. Já používám starý nerezový kastrůlek a louh odvažuji v
zavařovací sklenici, obě věci mám spolu s louhem schované, aby se k nim nikdo
nedostal
• Pár odměrek - na barvení a různé míchání mýdel (používám kelímky od jogurtů nebo
rajčat)
• Lžíci na nabírání másel a plastové nebo silikonové stěrky na míchání a
vylévání mýdla do formy, někdy špejle, nůž - to už podle toho, jak chcete
zdobené mýdlo, ale většinou jsou to nástroje, které najdete v kuchyni v šuplíku
• Pečící papír, potravinovou folii nebo může být i pytel do koše na vystlání
formy - kromě silikonové formy si všechny formy vystýlejte, jinak se vám mýdlo
přilepí a dřevěnou formu louh zbytečně ničí
• Formu na mýdlo - než si nějakou pořídíte, stačí cokoliv, co najdete doma -
krabici od bot, silikonovou formu na biskupský chlebíček, starý šuplík, dokonce
jsem viděla i krabici od mléka já používám dřevěnou formu
• Staré ručníky nebo deka na zabalení formy s mýdlem
Takže tohle byste
měli mít, pokud se do výroby mýdla chcete pustit.
Jako první doporučuji, abyste si našli jednoduchý a vyzkoušený recept. Až
budete mít trochu praxe a zkušeností, můžete si recepty sami vymýšlet. Budete
znát vlastnosti tuků, např. že olivový olej dělá hydratační mýdlo,
kokosový nadýchanou pěnu (u něj pozor ve větším množství vysušuje), palmový
zase určuje tvrdost mýdla, atd. Každý olej má svou vlastní saponizační hodnotu
SAP, je to hodnota která určuje kolik louhu je potřeba v mýdlovém receptu použít, aby došlo ke
zmýdelnění tak, že nám vznikne mýdlo.
Jak udělat mýdlo za studena.
Zde je postup krok za krokem na to, jak udělat mýdlo za studena. Mějte na
paměti, že tyto kroky jsou pouze základ a můžou se lišit podle použitých
receptů.
1. Začněte tím, že si připravíte svou mýdlovou formu tak, abyste do ní mohli
rovnou nalít mýdlo. To znamená, že do ní vložíte papír, krásně vyhladíte (aby
pak mýdlo nemělo varhánky), přeložíte přes okraj formy a lepenkou přilepíte z vnější
strany ke stěně. Připravte si i kousek kartonu na přikrytí formy kvůli
izolaci, aby neunikalo teplo a mohla proběhnout gelová fáze.
2. Do nádoby ve které budete připravovat louh, si odvažte destilovanou vodu. Nádoba nesmí být z hliníku, může být z tvrdého plastu nebo skla, ale musí snést vysokou teplotu!
3. Navlékněte si rukavice, vezměte brýle a pomocí digitální váhy navažte louh.
Nyní, v dobře větrané místnosti pomalu nasypte louh do nádoby s destilovanou
vodou. NIKDY NE NAOPAK, VŽDYCKY LOUH DO VODY. Voda může být studená, stačí
pokojová teplota, ale nesmí být horká! Důkladně opatrně promíchejte, aby se
louh rozpustil. Dejte vychladnout. Můžete, pokud máte možnost nechat chladnout
venku, ale ujistěte se, že tam nejsou děti nebo zvířata, aby nedošlo k úrazu.
Abyste nedýchali výpary, můžete dát louh i pod digestoř. Je také důležité si
uvědomit, že louh s vodou je velice horký a může způsobit poleptání. Pokud jste
se louhem s vodou potřísnili, důkladně opláchněte postižené místo studenou vodou
a postříkejte nebo potřete octem. Pak použijte ocet k vyčištění skvrn na
pevných plochách.
4. Zatímco se louh chladí, navážíme si postupně na digitální váze oleje, másla
a vosky a všechny další složky, které potřebujeme. Po zvážení dejte pevné tuky
a másla do hrnce a rozehřejte na sporáku na mírném ohni nebo v jiné nádobě ve
vodní lázni. Jakmile jsou tuky skoro rozpuštěné, sundejte z ohně a počkejte,
dokud se nerozpustí úplně. Vmíchejte oleje a nechte vychladnout.
5. Jakmile oleje a louh vychladnou na stejnou teplotu mezi 30°C - 40°C, jste
připraveni míchat mýdlo! Mě nejvíc vyhovuje teplota kolem 37°C.
6. Vlijte opatrně louh do oleje, nastavte tyčový mixér na nejnižší stupeň a
začněte míchat. Míchejte tak, aby se vám promíchaly a spojily všechny složky.
Můžete zvýšit stupeň a pokračujte v míchání, dokud se vám neudělá stopa (to je
když začne mýdlo houstnout a nechává za sebou čáru).
Pokud byste nedosáhli stopy do 15 minut, můžete si asi 15 minut odpočinout a
potom pokračovat v míchání. Některé oleje dělají stopu rychle, některé pomalu.
7. Pokud pro vaše mýdlo použijete další přísady, jako jsou vůně, bylinky
nebo barviva, přidejte je do svého mýdla, jakmile dosáhnete lehké stopy. Lehká
stopa jen stěží zanechá stopu při spuštění mixéru, zatímco těžší stopa je
mnohem silnější a vypadá trochu jako pudink nebo kaše.
Po přidání těchto dalších složek je důležité, abyste je znovu mixérem
rovnoměrně vmíchaly do mýdla.
Tip: Při výběru vonných nebo esenciálních olejů do vašeho mýdlového receptu
mějte na paměti, že některé vonné látky a éterické oleje můžou urychlit stopu.
Jakmile jsou všechny přísady důkladně začleněny do mýdla, můžete lít do formy!
8. Pomalu nalijte mýdlo do připravené formy. Můžete použít stěrku, abyste
dostali všechno mýdlo z nádoby. Jakmile je mýdlo ve formě, můžete s ním
několikrát lehce bouchnout o pult, aby se odstranily vzduchové bubliny.
Formu přikryjte ustřiženým kartonem a zabalte do ručníku nebo deky, aby mohlo
projít gelovou fází. Tato fáze trvá 24 hodin.
Po 24 hodinách je mýdlo připravené ke krájení
9. Vyndejte mýdlo z formy, a dokud je měkké nakrájejte ho na kostky nebo pruhy, prostě tvary, které chcete, aby mýdlo mělo. Pokud by se vám zdálo, že je mýdlo ještě moc měkké a uprostřed má tmavší gelovou strukturu, zabalte ho a nechte ho ještě den odpočívat.
Po nakrájení umístěte svá mýdla na bezpečné, suché
místo a nechte 4-6 týdnů schnout. Obvykle trvá toto období 4-6 týdnů. Buď mýdla
podložte pečícím papírem, nebo dejte na rošt. Mě se osvědčilo dát na pečící
plech papír a rozprostřít špejle. Mýdla se nelepí na papír a proudí pod nimi
vzduch
Neuspěchejte dobu sušení, správně vytvrzené mýdlo vydrží déle, je jemnější na
kůži a dělá lepší pěnu.
Tak a teď víte co takové vaření mýdla obnáší :-)
